miercuri, 4 ianuarie 2017

Cât trăiește, ... omu' bea apă.


"I believed in you confusion, you're so completely torn
It must have been that yesterday was the day that I was born" 
                                       (Duncan Sheik - "Barely Breathing")


Demult, am găsit într-un gram, o sămânță. Nu era prima pe care o găseam, dar pe-asta, nu știu de ce, m-am hotărât să încerc să o cresc. M-am documentat, am citit pe net cum se face, am aplicat toate sfaturile date de specialiști în astfel de cultură… După ce-am ținut-o câteva zile între șervețele udate, am plantat-o cu grijă într-o glastră cu pământ cumpărat de la florărie. Și, bucurie maxima: câteva zile mai târziu, a scos căpuțul afară. Un firicel timid, verde-proaspăt, cu care mă și vedeam împărțind momente sublime de feerie pinkfloydiană. Și a crescut firicelul, ajunsese la vreo 5-6 centimetri, deja avea o frunzuliță promițătoare. Iar eu aveam grijă să nu îi lipsească nimic, apă, lumină, căldură. Ar fi putut fi perfect. Doar că al 7-lea centimetru n-a mai fost atins. Într-o zi mi-am găsit viitoarea sursă de bucurii ilegale, pleoștită. I-am pus apă, i-am schimbat locul, tot degeaba. Când sfârșitul mi-a fost clar, am scos glastra-mormânt pe balcon și acolo a rămas până m-am mutat din apartamentul ăla.

Au trecut ani și se pare că Universul mă vede mai crescut, pentru că îmi oferă aceeași situație, dar la alt nivel.
Mă trezesc într-o zi cu o înțepătură în piept. Mă lovise o sămânță. M-am mirat că reușise sa treacă și de vestă, și de geaca de piele, iar acum stătea agățată de tricoul meu. Știam că în mine e greu să se dezvolte, dar speranța că ar putea fi un cactus care să prindă rădăcini în deșertul din mine și, din când în când, să mi-l înflorească minunat… Am ajutat-o să se planteze.
Începusem iar să visez frumos, ne vedeam înfruntând împreună toate furtunile de nisip și seceta, dar și bucurându-ne de fiecare picătură de ploaie…
Și a răsărit. Nu părea a fi cactus, dar ceva-ceva tot era, și mă minunam de musafirul neanunțat. Mă făcea să simt viață în imensitatea mea stearpă. Iar de data asta a trecut și de pragul critic al celor șapte centimetri. Creștea mult, creștea repede și în fiecare zi cerea apă.
Multă apă.
Și i-am dat. I-am dat toată apa mea, i-am arătat cele mai adânci izvoare ale mele și i-am zis să-și infigă acolo rădăcinile și să bea. Să bea și să crească. Să fie punct de reper, chiar loc de pelerinaj pentru oricine s-ar aventura prin pustiul din mine.
Eh… 
I-o fi fost greu să sape... Sau n-a știut. Sau nu a vrut. Sau… n-a simțit.
Cert este că s-a mulțumit cu puținul ce-l aveam la-ndemână, la suprafață. Și, mai mult: în loc să fotosintetizeze, în loc să bea ca să crească, planta asta plângea. Apa mea devenea… lacrimi.
Copacul vieții mele era o salcie!
Și oricâtă apa i-aș fi dat, tot în plânset o transforma. Și oricât i-aș fi arătat soarele sus pe cer, crengile salciei mele căutau tot spre un râu care să-și curgă, impasibil, mâlul la vale.

Până la urmă, am lăsat-o să își caute râul dorit și se adape din el.
Și probabil încă mai plânge lacrimi mâloase.

Păcat.
Păcat că viața bate visul.
Că, să fim serioși, cine-a mai văzut salcie în mijlocul unui deșert?


Un comentariu: